Naptár 2012-05-03

 • 26th day of the Omer

 • 11th of Iyyar, 5772

 • 26 éve Meghal Bálint Endre festő

  Budapesten született 1914. október 27-én. Az Iparművészeti Főiskola reklámgrafikai szakán végzett, majd Vaszary János és Aba Novák Vilmos szabadiskolájában képezte magát. Az 1930-as években expresszionista képeket festett, majd szürrealista stílusával Vajda Lajos művészeti hagyományait folytatta. 1945 után tagja volt az Európai Iskola művészeti csoportnak. Több évig élt külföldön, Párizsban készítette el a Jeruzsálemi Biblia 1200 illusztrációját, amellyel nagy elismerést aratott. Színpadi díszleteket is tervezett. Több mint ötven hazai és külföldi tárlaton szerepelt képeivel. A Kossuth-díjat 1985-ben kapta.

  Forrás: Múlt-Kor

 • Magyar Swishing Közösség – II. Ruhacsere Party

  Időpont: 2012-05-03 17:00
  Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház
  A II. Tavaszi Ruhacsere Party nem sokára kezdetét veszi, ha szeretnétek mérsékelt áron, egy két új darabra szert tenni, akkor itt a lehetőség. Hozzátok el barátnőiteket is, ez a legnagyszerűbb programlehetőség, amin már együtt munka után is részt vehettek.
  Kedvcsináló: Krémes ILLY kávéval, ínycsiklandozó szendvicsekkel, féláras Rapid manikűrrel (20 perc) és ingyenes nappali sminkkészítéssel várunk a helyszínen! A belépéshez egy welcome drinket adunk ajándékba!
  Továbbá a helyszínen profi Ingyenes nappali sminket is készítünk illetve csak is erre az alkalomra szánt KEDVEZMÉNYES, azaz fél áras Rapid manikűrre is jelentkezhettek.
  Várunk mindenkit szeretettel:
  A Szervezők
  Lotti és Judit
  Tovább…

 • Korok és korszakok – Szabadegyetem Ungvári Tamással

  Időpont: 2012-05-03 18:00
  Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház
  Szabadegyetem Marxtól Freudig
  Mostani témánk: Freud és kora
  Emlékezni lehet állandó gyakorlatként, lehet történelmi válaszutakon, nemzeti ünnepélyeken kalapot levéve. Sokféleképpen – akként is, amit Ungvári Tamás óriási, egyre gyarapodó életművével bizonyít. Tudósként, felelős polgárként, a világ folyamataira egységként pillantó világpolgárként. Látószöget biztosít olvasója, hallgatója számára, az összefüggések, érdemi változások találkozási pontjainak érzékletes bemutatásával, dús, és személyes életanyagba ágyazva.
  E minőségében sem kell bemutatni a – többek között – az Emlékezés és a Felejtés enciklopédiáinak szerzőjét, hiszen az utóbbi alkotói szakaszban meghatározó nála az emlékeztetés, a múlt megértetésére való törekvés.
  Úgy gondoljuk, a Bálint Ház közönsége ajándékot kap sorozatától – tőle, aki természetesen aktív, és érdemi hallgatóságra számít. A sorozat első részében a XIX. század talán legnagyobb hatású személyiségeit hozza elénk, akiknek munkássága, hatása, az általuk elindított, vagy felgyorsult következmények nélkül nem igazán érthetünk meg semmit, ami már velünk, a XX. században történt.
  A múlt megértésének, saját sorsunkra vonatkoztatásának szilárd alapokat kell biztosítani – és erre Ungvári Tamás tudása, és személyisége talán a legalkalmasabb. Tovább…