Naptár 2012-05-02

 • 10th of Iyyar, 5772

 • 25th day of the Omer

 • 81 éve Jeruzsálemben magyar kápolnát szentelnek fel

  A jeruzsálemi Sion-hegyen 1931. május 2-án gróf Zichy Gyula kalocsai érsek szentelte fel a Magyarok Nagyasszonya-kápolnát. Az oltárban az Árpád-házi szentek és Gellért püspök ereklyéit helyezték el. A negyedkupolát lezáró szegélyen latin mondat olvasható: Patrona Hungariae Ora Pro Regno Mariano – Magyarország Nagyasszonya Könyörögj Mária Országáért.

  Forrás: Múlt-Kor

 • Pál Gábor előadása

  Időpont: 2012-05-02 18:00
  Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház
  Pál Gábor politológus: Aludni megy-e a politika a Híradó után?
  Közhely, hogy a televíziós sorozatok, a populáris kultúra más műfajaihoz hasonlóan, első sorban a közönség szórakoztatására szolgálnak. De vajon be kell-e érnünk ennyivel, vagy érdemes a jelenséget összetettebb magyarázatok után kutatva más kiindulópontból, alaposabban is szemügyre vennünk? Az előadás alapvető feltevése szerint igen, hiszen a televíziós sorozatok valóságábrázolását gyakorta szövik át politikai tartalmak, többé-kevésbé világos értékrendek és világnézeti elemek. Az előadás célja, hogy néhány népszerű amerikai (Az elnök emberei, South Park, 24) és magyar (Szomszédok, Barátok közt) széria példáján keresztül a kísérelje meg értelmezni a televíziós sorozatok nyílt, áttételes-rejtett, vagy éppen szembeötlően hiányzó politikumának problémáját.
  MŰVÉSZET ÉS POLITIKA
  Politika és művészet viszonya minden időben rendkívül szoros volt és jól jellemezte az adott korszakot. Az aktuális hatalom a művészet eszközeivel is formálta önnön képét, amelyet mutatni akart magáról. Természetesen a hatalom birtokosai és a „politika-csinálók” megrendeléseitől független utakon is járt a mindenkori, a szó legtágabb értelmében vett művészet.
  Vajon mi a helyzet a kortárs művészettel és a politikával? Kik ma a megrendelők? Használja-e a politika a művészetet, s ha igen, mire és hogyan? Hogyan válhat a képzőművészet, építészet, a médiaművészet, a filmek, a sorozat a kritika eszközévé? Hogyan nyilvánít véleményt egy műalkotás saját korának (politikai) kérdéseiről?
  A nyári szezon előtti mini-szemeszterünkben ezeket a kérdéseket vizsgáljuk előadóink és a közönség segítségével. Tovább…