Naptár 2012-04-26

 • 19th day of the Omer

 • Yom HaAtzma’ut

 • 4th of Iyyar, 5772

 • Képtilalom és absztrakció

  Időpont: 2012-04-26 16:00
  Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház
  Rényi András: Képtilalom és absztrakció c. előadásának vetítése.
  Simongáti Eszter-Somogyi Zsófi: Művészeti szabadegyetem sorozatából.
  Ez az előadás egyedülálló módon vezet be bennünket az absztrakt művészet létrejöttének titkaiba.
  A kép gyakran félelmet, szorongást, vágyat stb. kelt, ill. ezeket kezeli, ezekkel “játszik”. Nem csoda, hogy a képek társadalmi használatát szinte minden kultúrában szabályozni igyekeztek. Ezek közé tartozik az egyik legszigorúbb, a képtilalom parancsa a zsidó Tízparancsolatban (“ne csinálj magadnak faragott képet vagy hasonmást…”), ez a teológia a legszimplább ikonikus jelzést is bálványimádásként utasította el.
  Tovább…

 • Szombat-Odeon Filmklub

  Időpont: 2012-04-26 18:30
  Hely: Odeon Lloyd Mozi
  A SZOMBAT FOLYÓIRAT FILMKLUBJA AZ ODEON MOZIBAN
  Nader és Simin egy középosztálybeli házaspár a mai Teheránban. Simin válni akar a férjétől, mert az nem hajlandó elhagyni az országot és Alzheimer – kóros édesapját. Simin elköltözik, lányuk, a 11 éves Termeh Naderrel és az állandógondozásra szoruló nagyapával marad. Nader felvesz egy gondozónőt, Razieh-t, aki mély hite miattelőször nem akarja elvállalni a munkát, de körülményei mégis rákényszerítik. Egy nap Nadera sötét lakásba tér haza, ahol apja magatehetetlenül fekszik az ágya mellett. Az ügyből per kerekedik, ami fokozatosan bontakozik ki a néző szeme előtt. A szereplők céljai, szándékai állandó változásban vannak, talán még saját maguk előtt is. A tettek mögött feltételrendszerek és motívumok egész sora húzódik meg, aminek felfejtése a vizsgálóbíró feladata.
  Részletek:
  http://www.port.hu/nader_es_simin_-_egy_elvalas_tortenete_jodaeiye_nader_az_simin/pls/fi/films.film_page?i_film_id=117315
  http://www.facebook.com/events/399441183409195/
  Részletek

 • Molnár Ferenc: Liliom (Kispesti Kisszínház)

  Időpont: 2012-04-26 19:00
  Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház
  Külvárosi legenda egy felvonásban (95 perc).
  A vursli. Recsegő zene, szabadidős cselédek sétálnak kézen fogva, szemük óvatosan téved rá Liliomra, a palifogó hintáslegényre. Liliom, a körhintás menetek csábereje, a nyers férfi pillantásával veszi tudomásul a kis semmi cselédet, Julikát. Ám, a körhinta korosodó tulajnője, Muskátné, máris féltékenyen zavarja odébb őket…
  Ezzel kezdődik a XX. századi magyar színház talán legismertebb sikerdarabja, az egykorvolt Liget szerelmeseivel, érzelgős fordulataival – de a legnagyobbakra jellemző színházi kihívásaival. Mert Molnár Ferencet jól játszani, úgy, hogy a nézők kicsit megváltozva jöjjenek ki, nagyon nehéz. Itthon is, külföldön is rengeteg társulat fogott bele, nagyon változó eredményességgel. A Kispesti Kisszínház színészei is elakadt lélegzettel hiszik el, hogy ők most Liliom, Julika, Ficsúr – hiszen ezek az alakok közös örökségünk. Aztán – nagyon gyorsan – átlényegülnek, a nézőkkel együtt válnak a színház csodájának részeseivé. A lent élő, nehéz sorsú emberek költészete élni kezd, működni és hatni, a nézőket maguk közé húzzák, és nem engedik el.
  Tovább…