Naptár 2012-04-19

 • Yom HaShoah

 • 12th day of the Omer

 • 27th of Nisan, 5772

 • 131 éve Meghal Beaconsfield Disraeli angol államférfi

  Olasz-zsidó származásúként Londonban született 1804. december 21-én. Apja 1817-ben megkereszteltette gyermekeit, enélkül Disraeli nem futhatta volna be pályáját. Magániskolákban tanult, ügyvédbojtár lett, tőzsdei spekulációkba kezdett, lapkiadásban is részt vett, ezek azonban kudarccal végződtek. Nagy utazást tett a Földközi-tengeren és a Közel-Keleten. 1832-es regénye, a Contarini Fleming önéletrajzi elemek mellett politikai nézeteit is tartalmazza. 1831-ben képviselőnek jelöltette magát, többször is megbukott, de 1837-ben konzervatívként befutott egy kenti választókerületben. 1841-ben a toryk megnyerték a választásokat, de ő nem került be a kormányba. Ezen megsértődött, s támadta a konzervativizmust. A fiatal toryk vezérüknek tekintették. 1845-ben a pártellenzék vezére lett. 1852-ben, majd 1858-ban és 1865-ben, egymás után három tory-kormányban ő lett a pénzügyminiszter. Beterjesztette az új reformtörvényt, amely megkétszerezte a szavazásra jogosultak számát. 1868-ban ügyvezető kormányfő lett, de még a választások előtt lemondott. A következő 12 évben alakult ki a kétpártrendszer Angliában, Disraeli és Gladstone vezetésével. 1872-től politikája a királyságot, a felsőházat és az egyházat védte. A birodalom megerősítésén dolgozott, különös tekintettel Indiára, szociális reformokat indított, s erős külpolitikát hirdetett, főleg Oroszországgal szemben. 1874-ben győztek a toryk, s Disraeli kormányfő lett. Erős hatalmat épített ki, felszámolta a nyomornegyedeket, közegészségügyi törvényt alkotott, ipartörvényei mérsékelték a kizsákmányolást, szakszervezeti törvényei tisztázták e testületek jogi helyzetét. Első külpolitikai sikere a Szuezi-csatorna részvénytöbbségének megszerzése volt, majd Viktóriát India császárnőjévé koronáztatta. Az 1877-78-as orosz-török háború idején Nagy-Britannia féltette az indiai utat, de egy flottafelvonulással megállították az oroszokat. A pánszláv szellemű San Stefanó-i békét az 1878-as berlini kongresszuson Disraelinek sikerült erőteljesen mérsékelnie. Romló egészsége miatt nehezére esett az alsóház vezetése, ezért a királynő Beaconsfield earljévé tette, s a felsőházat irányította. Ezután a hanyatlás következett: az 1880-as afganisztáni vereség és a dél-afrikai kudarcok, a mezőgazdaság válsága, s az ipari visszaesés. A toryk vereséget szenvedtek, Disraeli pártvezető maradt és befejezte Endymion című regényét, amelyben visszatekintett politikai pályájára. A brit fővárosban érte a halál.

  Forrás: Múlt-Kor

 • 92 éve Palesztina népszövetségi mandátum lesz

  Az olaszországi San Renóban tartott konferencián a közel-keleti államokat mandátumterületekre osztják: Franciaország megkapja Szíriát és Libanont, Nagy-Britannia Mezopotámiát (Irakot), Palesztinát közvetlenül a Népszövetség alá rendelik. Április 24-én Nagy-Britannia, Franciaország beleegyezésével, a Palesztina fölötti protektorátust ellátó egyedüli hatalommá lép elő. Valamennyi törvényhozó és közigazgatási jogkör a mandatárius hatalom kezében összpontosul. A Népszövetség Palesztina-statútumában meghatározza Nagy-Britannia feladatait: „A mandatárius hatalom lesz felelős azért, hogy az országban olyan politikai, közigazgatási és gazdasági körülményekről gondoskodjék, amelyek biztosítják egy zsidó nemzeti otthon létrehozását.’ A héber az arab nyelv mellett egyenjogú hivatalos nyelv lesz. A brit kormány, még mielőtt a mandátum jogerősen életbe lépne (június 1-jén), leváltja Palesztina katonai kormányzóját, és sir Herbert Samuelt kinevezi polgári főbiztossá. Július 20-án, Szíriába francia csapatok vonulnak be, s megdöntik a március 7-én a Szíriai Egyesült Királyság uralkodójává választott Feiszált, aki Nagy-Britannia szövetségese volt. Feiszál végérvényesen lemond a trónról, 1921-ben, azonban Irak királya lesz.

  Forrás: Múlt-Kor

 • Filmekkel az emberi jogokról

  Időpont: 2012-04-19 18:00
  Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház
  Dokumentum- és játékfilmek az esélyegyenlőség jegyében.
  A célkeresztben havonta más-más fontos és aktuális társadalmi probléma.
  19:15-től a filmet követően a táma mélyére tekintő kerekasztal-beszélgetést szervezünk, a belépés ingyenes. Tovább…

 • A Kádár korszak – 1956.

  Időpont: 2012-04-19 18:00
  Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház
  Témánk: A Kádár korszak – 1956.
  Az igazságnak annyi arca van, ahány felől nézik. A magyar univerzum sorsfordító megrázkódtatásainak értelmezéséről végtelen számú közösségi, és egyéni történet szól – és egyik sem lehet teljességgel igaz. Viszont, aki már tudott őszinte lenni önmagával, aki mögött egy életútnyi markáns vélemény áll – a tisztázás pontosságának erkölcsi igényével fellépő gondolkodó – fontosat nyújthat át a legfontosabb szálak felfejtésében. György Péter történelmi magánvéleménye e négy, mindent változtató korszakról alapvető kiindulási pont lehet azoknak, akik tudják róla, mennyire fontos ember ő a mai szellemi közéletben – s mivel ő is tisztában van helyével, számíthatunk arra, hogy a lehető legátgondoltabb kiindulási pontokat, összefüggéseket kapjuk tőle. György Péter történelem-elemzése a Bálint Házban ritka, fontos esemény, mondhatni kihagyhatatlan. Tovább…