Naptár 2012-04-11

 • 19th of Nisan, 5772

 • Pesach V (CH”M)

 • 4th day of the Omer

 • 51 éve Megkezdődik Adolf Eichmann pere

  A volt német SS-alezredes a Harmadik Birodalomban a zsidókérdés `végső megoldásának` felelőse volt, s e minőségében 1939-től a zsidó transzportokat szervezte és irányította a koncentrációs táborokba. Jelentős része volt a magyar zsidók elhurcolásában is. Eichmann a II. világháború után Argentínába szökött. Lakóhelyét az izraeli titkosszolgálat, a Moszad nyomozta ki: Buenos Aires egyik szerény külvárosában, Olivosban élt, a Chacabuco utcában, a 4261-es szám alatt, Ricardo Klement álnéven. A Moszad emberei több héten át figyelték, követték, és miután sikerült azonosítani, egy Moszad-kommandó 1960. május 11-én elrabolta és május 20-án Izraelbe szállította. 1961-ben, több hónapos tárgyalás után, december 15-én halálra ítélték, majd – a fellebbezés elutasítása után – 1962. június 1-jére virradó éjjel felakasztották.

  Forrás: Múlt-Kor

 • Művészet És Politika

  Időpont: 2012-04-11 18:00
  Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház
  A Kortárs Művészeti Szabadegyetem tavaszi mini-szemesztere a Bálint Házban
  Politika és művészet viszonya minden időben rendkívül szoros volt és jól jellemezte az adott korszakot. Az aktuális hatalom a művészet eszközeivel is formálta önnön képét, amelyet mutatni akart magáról. Természetesen a hatalom birtokosai és a „politika-csinálók” megrendeléseitől független utakon is járt a mindenkori, a szó legtágabb értelmében vett művészet.
  Vajon mi a helyzet a kortárs művészettel és a politikával? Kik ma a megrendelők? Használja-e a politika a művészetet, s ha igen, mire és hogyan? Hogyan válhat a képzőművészet, építészet, a médiaművészet, a filmek, a sorozat a kritika eszközévé? Hogyan nyilvánít véleményt egy műalkotás saját korának (politikai) kérdéseiről?
  A nyári szezon előtti mini-szemeszterünkben ezeket a kérdéseket vizsgáljuk előadóink és a közönség segítségével.
  Az előadások az alább megadott szerdánként, 18:00 órakor kezdődnek.
  Tovább…