Naptár 2012-01-30

 • 6th of Sh’vat, 5772

 • 79 éve Hitlert kancelárrá nevezik ki

  A világgazdasági válság éveiben, Németországban a munkanélküliség, az életszínvonal csökkenése, a kis- és középvállalatok tömeges tönkremenetele radikális változások követelésére mozgósította a tömegeket. A szociáldemokraták és a kommunisták ádáz küzdelmet vívtak egymás ellen. Mindezen körülmények előmozdították az NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartie = Nemzetiszocialista Német Munkáspárt) rohamos növekedését. A hatalmi elit zöme pedig azért támogatta a náci pártot, hogy segítségével elejét vegye egy esetleges baloldali fordulatnak. Az NSDAP kialakulása és fejlődése Adolf Hitler nevéhez fűződik. Hitler a munkásságnak munkalehetőséget és több bért, a parasztságnak földet és a “kamatrabszolgaság” eltörlését ígérte. A kisiparosokat és a kiskereskedőket a nagy tőke megzabolásával és az adók csökkentésével, az állástalan értelmiségieket alkalmazással, a tisztikart új, nagy hadsereg létrehozásának ígéretével nyert meg. Az egész német nemzetnek a “versailles-i szégyenbélyeg” letörlését, a Nagynémet Birodalom megteremtését és a “zsidó méregtől való megszabadulás”-t helyezte kilátásba. A náci párt gyors erősödését mutatja, hogy a birodalmi gyűlési választásokon 1928-ban kb. 800 ezer, míg 1930-ban 6,4 millió, 1932 júliusában 13,1 millió szavazatot kapott. Hindenburg birodalmi elnök 1933. január 30-án Hitler, az NSDAP vezérét birodalmi kancellárrá nevezte ki. Hitler első kormánya koalíciós kabinet volt.

  Forrás: Múlt-Kor

 • Szülői hatékonyságnövelő csoport

  Időpont: 2012-01-30 11:30
  Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház
  • a csoport fókuszában a szülő-gyermek kapcsolat áll
  • a résztvevők saját élményeiket, gyermekükkel kapcsolatos aktuális problémáikat, kérdéseiket, dilemmáikat oszthatják meg
  • e mentén igyekszünk megismerni azokat a fejlődéslélektani sajátosságokat is, amik az adott fejlődési korszakban gyermekeinket jellemzik
  • ezzel segítjük, hogy milyen stratégiákkal „dolgozhatunk”, segíthetjük át gyerekünket az adott fejlődési időszakon
  • ezeket megbeszéljük, amire ki-ki reflektálhat
  • így a résztvevők megismerhetik mások problémáit, átélhetik, hogy bajukkal nincsenek egyedül
  • mindezeken túl a csoportban a szülőket megértéssel, konkrét útmutatóval, javaslatokkal is segítjük
  • célunk a segítségnyújtás, megbeszélés, nem az ítélkezés
  • a csoportba a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat családgondozóinál lehet jelentkezni
  A foglalkozásokat dr. Bárdos Katalin, pszichoterapeuta-szakpszichológus vezeti.

 • Kontra színházi stúdió

  Időpont: 2012-01-30 16:00
  Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház
  Légy Te is tagja egy jó csapatnak! Légy Játékos az életben a színpadon!
  Olyan középiskolás színházcsinálók jelentkezését várja, akik a dráma és a tánc művészetét segítségül híva szeretnék megtanulni, miként segít az improvizáció napi helyzeteink megoldásában. Mindezt izgalmas, kreatív, játékos keretek között.
  Önismeret és színjátszás, kommunikációs készségek, improvizációs technikák, helyzetgyakorlatok, mozgásművészet /kontakt tánc/ elsajátításával juthatsz közelebb önmagadhoz, másokhoz, a világhoz.
  Lehetőség nyílik színpadi szereplésre! Egyéni felkészítés a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakára!
  Vezeti: Ungár Mariann gyermekszínjátszó-rendező, drámatanár
  Vendég: Simó Krisztián színész, tánctanár
  Jelentkezést folyamatosan a létszám függvényében fogadunk el! Tovább…