Naptár 2012-01-19

 • 24th of Tevet, 5772

 • 93 éve Gömbös Gyula lesz a MOVE elnöke

  A kormányt a szélsőjobb oldalról támadó erők elsősorban a nemzeti agitáció eszközeit használták: a történeti magyar állam feltartóztathatatlannak bizonyult felbomlása, a gazdasági életben mutatkozó anarchikus jelenségek, a polgárság mind szélesebb köreiben tették népszerűvé a rendteremtést sürgető jelszavakat. Ennek a gondolatsornak egyik zászlóvivője a Magyar Országos Véderő Egyesület lett, amely Gömbös Gyulát választotta elnökévé. MOVE példáját követve tucatnyi jobboldali egyesület jött létre. (A Pázmány Péter Tudományegyetem az egyetemi autonómia jegyében megtagadta a rendszer által kinevezett tanárok elismerését.) A Jászi-féle nemzetiségi politikát utcai tüntetéseken bírálták, január 19-én pedig ellenforradalmi szervezetek antiszemita tüntetést rendeztek a fővárosban.

  Forrás: Múlt-Kor

 • Krétakör Új Néző projektje

  Időpont: 2012-01-19 08:00
  Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház
  Integráció – új utak és lehetőségek
  A Krétakör Új Néző projektjét bemutató film.
  19:15 – A filmet követően “Integráció – új utak és lehetőségek” címmel kerekasztal-beszélgetést szervezünk,
  ahol meghívott vendégeinkkel az alábbi kérdéseket járjuk körül:
  az etnikai és földrajzi hátrányok leküzdhetőségének lehetőségei a felzárkóztatás és az esélyegyenlőség megteremtésének módszerei milyen hatással lehet mindezekre a nemrég elfogadott romastratégia
  Vendégeink lesznek:
  Balogh Rodrigó színész, rendező | Setét Jenő szociológus | a Krétakör munkatársa | Takács Gábor drámapedagógus
  Moderál: Dési János – újságíró, egyetemi tanár, a Roma Sajtóközpont elnöke.
  Tovább…

 • A végtelen 6×6-ban – Káldori Dániel fotói

  Időpont: 2012-01-19 18:00
  Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház
  Megnyitó: 2012. január 19. csütörtök, 18:00
  „A természetfotózás nem áll túl közel hozzám. Nem azért készítettem ezeket a képeket, hogy növényeket, állatokat dokumentáljak, vagy az utazásaimat örökítsem meg.
  Engem a fotózásban mindig az érdekel, hogy hangulatokat kapjak el, vagy kreáljak. Fontos hogy megérintsen egy látvány. Lehet ez egyszerűen csak öröm, hogy valami szépet látok, vagy egy titokzatos hely, ami „elindít“ bennem valamit. Egy kanyargó út, egy végtelennek tűnő táj vagy egy séta egyedül egy erdőben erre rengeteg lehetőséget ad. Nem követek bizonyos stílusokat és nincsen nagyobb koncepció a képek hátterében. A természetnek van (gondolom mindenki számára) egy varázsa és ezt próbálom egy 6x6cm-es negatívon megörökíteni. Sokszor úgy készítek el egy képet, hogy a fejemben már megvan a kész fotó, csak meg kell hozzá keresnem a megfelelő helyet. Máskor meg csak viszem magammal a gépet és várom, hogy véletlenül találjam meg azt a képet, amely már várt rám.”
  Káldori Dániel
  Megtekinthető: 2012. január 20-február 14. minden nap 9-20 óráig, programjainktól függően.
  Látogatása előtt kérjük, tájékozódjon! Tovább…