Naptár 2012-01-17

 • 22nd of Tevet, 5772

 • 67 éve Wallenberget utoljára látják

  Raoul Wallenberg svéd diplomata 1945. január 17-én `tűnt el` Budapesten. A több tízezer zsidó életét megmentő diplomatát akkor látták utoljára, amikor ellátogatott a Magyarországra bevonult szovjet haderő parancsnokságára. A 32 éves Wallenberg fő tevékenysége a meghamisított védlevelek és útlevelek kiadása volt. Ezek a dokumentumok azt állították, hogy tulajdonosa a svéd állam és a Vöröskereszt explicit védelmében részesül. A budapesti védett házak játszották a legnagyobb szerepet a zsidó lakosság megmentésében. Akik rendelkeztek valamilyen menlevéllel, azok – elméletileg – relatív biztonságban tölthették a nyilas hatalom utolsó heteit a különböző országok és szervezetek által fenntartott védett házakban. Összesen 72 ilyen ház létezett. Wallenberg sorsát végül a szovjetek pecsételték meg, ugyanakkor letartóztatásának okait és halálának körülményeit nem lehet pontosan rekonstruálni. Egyes felételezések szerint Wallenberg tudott, és állítólag voltak dokumentumai is a katyini mészárlásról. Erre a részletre figyelt fel a szovjet kémelhárító rendszer. Egy másik magyarázat szerint a szovjetek ellenséget láttak a svéd diplomatában, mivel nem csak diplomataként muködött, hanem az amerikai Háborús Menekültügyi Hivatal küldöttje volt, és innen is pénzelték Wallenberg akcióit. A Hivatal feltehetően kapcsolatban állt az amerikai titkosszolgálati hálózattal is, így Wallenberget veszélyes személyként tartották nyilván a szovjetek.

  Forrás: Múlt-Kor

 • CIRÓGATÓ – Ölbéli kalandozás a képzelet szárnyán

  Időpont: 2012-01-17 09:00
  Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház
  csoportok: 9:00, 10:00, 11:00
  Álomkönyvem kinyitom, óvatosan lapozom. Felhőn járok, vízre szállok, tűzbe nézek, földet érek, körülöttem erdők, rétek… Lessük meg együtt macit, sünit, nyuszit és a többi kedves hősünket, kövessük őket hétről-hétre az álomösvényen ismerős és ismeretlen titkokat kutatva! A Cirógatóban anyával és apával együtt, játszva fedezzük fel a világot. A foglalkozás egy mese keretén belül, mindig az adott hónap ünnepköreire, és népszokásaira épít, beleszőve az ölbéli játékokat, ismert és ismeretlen dalokat, mondókákat.
  A foglalkozás időtartalma kb. 30 perc. A foglalkozásra a legkisebbeket (0-3 év) és szüleiket várjuk, egy közös játékra.
  Álommester: Bor Judit, a játéktér megálmodója: Fekete Dóra

 • Önismereti csoport anyaság fókusszal

  Időpont: 2012-01-17 09:00
  Hely: Budapest, Sziddharta Közösségiház, Andrássy út 98.
  Anyaság, születés, anya-belsőgyermek kapcsolat, anyai vérvonalöröksége, anyai minták, animus-anima
  Olyan csoportba hívunk, ahol az anyaság témáján keresztül közelítjük meg a kapcsolódásaink, párkapcsolati nehézségeink, saját anyaságunk, vagya bennünk lévő belső gyermek kötődési rendszerét.
  A bodywork és a dráma arra ad lehetőséget, hogy átdolgozzuk, meghaladjuk kapcsolódási hiányosságainkat, tettenérjük őket a mindennapjainkban és a változást beépítsük a hétköznapi életünkbe.
  A csoportok időpontja:
  kéthetente, kedden délelőttönként reggel 9 és 13 óra között.
  A csoport zárt, 5 alkalmanként van csatlakozási lehetőség.
  Első alkalom:
  2012. január 17. kedd.
  Helyszín:
  Sziddharta KözösségiHáz (VI. ker. Andrássy út 98.)
  A foglalkozások ára: 4500 Ft/alkalom.
  Gyerekeknek biztonságos felügyeletet tudunk biztosítani (200Ft/óra).
  Vezetők:
  Vidák Vera és
  Nagy Gabriella
  Jelentkezhetsz, érdeklődhetsz
  Veránál: 20/33 915 99
  [email protected]
  Gabinál: 20/39 77 433
  [email protected]

  http://www.facebook.com/events/261325313933134/
  Részletek

 • Wim Wenders: Az amerikai barát

  Időpont: 2012-01-17 18:00
  Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház
  A kétes üzletekből élő amerikai Tom Ripley megvalósítja ördögi tervét: egy svájci származású, Hamburgban élő képkeretezőt és restaurátort rávesz arra, hogy meggyilkoljon egy gengsztert. Olyan összeget ígér a leukémiában szenvedő Jonathan Zimmermannak, amely fedezné párizsi gyógykezelését a világ legjobb klinikáján. A gyilkosság megtörténik, Ripley azonban fennakad sátáni terve finoman szőtt hálóján. További – közösen végrehajtott – gyilkosságaik elkerülhetetlenné válnak.
  amerikai-német krimi, 120 perc, 1977
  Díjak és jelölések:
  Cannes (1977) – Arany Pálma jelölés: Wim Wenders
  Cézár-díj (1978) – Legjobb idegennyelvű film jelölés: Wim Wenders
  Tovább…