Naptár 2012-01-15

 • 117 éve Báró Bánffy Dezsőt nevezték ki Magyarország miniszterelnökévé.

  Tisztségét 1899.02.26-ig töltötte be.
  A berlini és a lipcsei egyetemen végezte jogi tanulmányait, majd 1875-ben csatlakozott a Szabadelvű Párthoz és Belső-Szolnok vármegye főispánja, valamint Kővár és vidéke főkapitánya lett. 1876-tól Szolnok-Doboka vármegye, 1890-től 1892-ig Beszterce-Naszód vármegye főispánja volt. A kormány utasításait erőszakos eszközökkel hajtotta végre a többségében románok lakta megyékben, elfojtotta a nemzetiségi törekvéseket, ezzel a “dobokai basa” gúnynevet érdemelte ki. 1875-től a főrendiház jegyzője, 1892-től a szilágysomlyói választókerület országgyűlési képviselője, 1892 és 1895 között a képviselőház elnöke volt. Wekerle Sándor lemondása után Ferenc József miniszterelnökké nevezte ki, valamint 1898-ban a király személye körüli miniszteri tisztséget is betöltötte. Kormánya a nemzetiségi és a szociális megmozdulások ellen kíméletlen erőszakossággal lépett fel, ugyanakkor számos liberális törvényt elfogadtatott. Az izraelita felekezet bevett vallássá nyilvánításáról és a vallásszabadságról szóló törvényt sikerült keresztülvinnie a parlamentben, bűnvádi perrendtartást vezetett be, felállította a közigazgatási bíróságot és az esküdtszéket., valamint megszavaztatta az ún. rabszolgatörvényt, amely szabályozta a munkaadók és a mezőgazdasági munkások jogviszonyát. Lemondása után 1899-től magyar főudvarmester, 1904 és 1906 között az általa alapított ellenzéki Új Párt vezére volt. 1904-től újra országgyűlési képviselő, 1905. januártól 1906. márciusig a koalíció vezérlőbizottságának is tagja volt. A Szent István-rend nagykeresztjét kapta meg 1899-ben.
  Forrás: Ezen a napon

 • 20th of Tevet, 5772

 • 54 éve Földes Gábor vértanúságot szenved

  Budapesten született 1923. május 31-én. Középiskolai tanulmányait a keszthelyi premontrei gimnáziumban végezte. Népi kollégistaként a Horváth Árpád Színészkollégium alapító tagja volt, akiknek körében nagy népszerűségnek örvendett. 1944-ben munkaszolgálatra rendelték be. A háború után sokat tett a vidéki színjátszás, elsősorban a győri Kisfaludy Színház színvonalának emeléséért, amelynek főrendezője volt. 1953-ban csatlakozott Nagy Imre irányvonalához, a reformpolitikához a miniszterelnök eltávolítása után is ragaszkodott. 1956-ban részt vett a Petőfi Kör több vitáján. Ennek mintájára hozta létre társaival 1956. október 23-án a győri Petőfi Kört, amelynek ő lett az elnöke. 1956. október 25-én tüntetés zajlott Győrött. Javaslatára a színház több dolgozója a NÉKOSZ-indulót énekelve csatlakozott a felvonulókhoz, jelszavaikkal a pártvezetés hibáit bírálták. Beszédében hitet tett Nagy Imre és politikája mellett, követelte Magyarország szuverenitásának helyreállítását. Miután a megyei börtön előtt rálőttek a tömegre, mindent elkövetett a további vérontás megakadályozása érdekében. Másnap részt vett a Győri Nemzeti Tanács megalakításában, ő lett az értelmiségi tanács elnöke. 27-én megbízták a győri rádió adásainak politikai ellenőrzésével. A Nemzeti Tanács ülésén felszólalt a dunántúli ellenkormány terve ellen, hangsúlyozva, hogy a legfőbb feladat Nagy Imre mögé fölsorakoztatni a demokratikus elemeket. November 4-e után felvette a kapcsolatot a Hazánk című lap szerkesztőivel, cikkeket is írt az újságba. Színházi és egyéb kulturális rendezvényeken próbálta meg ébren tartani a forradalom szellemét: sikerült kiharcolnia, hogy a színház első premierje a Bánk bán című tragédia legyen. 1957 májusában letartóztatták, szervezkedés vezetése és gyilkosság vádjával halálra ítélték. Hiába járt közben érdekében a magyar színházi élet több kiválósága, kegyelmi kérvényét az Elnöki Tanács elutasította, és 1958. január 15. hajnalán kivégezték.

  Forrás: Múlt-Kor

 • 94 éve Megszületett Gamal Abdel Nasser egyiptomi politikus

  Egyiptom későbbi államfője Beni Mor-ban látta meg a napvilágot. A hadsereg tisztjeként azok közé tartozott, akik elégedetlenek voltak Faruk király korrupt rendszerével, ezért részt vett az 1952-es katonai államcsínyben. 1954-ben megszerezte a miniszterelnöki címet, majd, eltávolítván tiszttársát, Mohammed Nágib tábornokot, az elnöki hatalmat is. 1956-ban már hivatalosan megválasztott elnökként államosította a Szuezi-csatornát, aminek következményeként Izrael megszállta a Sínai-félszigetet, s ezzel kitört a második arab-izraeli háború. Végül a Szovjetunió és az Egyesült Államok nyomására a brit-francia-izraeli seregek visszavonulásra kényszerültek. Nasszer, bár katonailag vereséget szenvedett, politikailag megerősödve került ki a konfliktusból, s vezető szerepet vívott ki magának és országának az arab világban. 1958-ban létrehozta az Egyesült Arab Köztársaságot (Egyiptom és Szíria államszövetsége), melynek 1961. évi felbomlásáig elnöke volt. Az 1955. évi bandungi értekezleten meghirdetett `pozitív semlegesség` helyett egyre szorosabb kapcsolatot épített ki a Szovjetunióval, amely Egyiptom legfőbb hitelezője és fegyverszállítója lett. Folytatta a gazdaság államosítását, s az 1964. évi alkotmányban országát demokratikus és szocialista köztársaságnak nyilvánította. Pánarab törekvéseinek Egyiptomnak az 1967. évi harmadik arab-izraeli háborúban elszenvedett totális veresége (a Sínai-félsziget elvesztése) vetett véget. Ekkor lemondott elnöki tisztségéről, de a rábeszéléseknek engedve pozíciójában maradt, s így elnökként halt meg. Az élete utolsó percéig aktív egyiptomi elnök, aki az előző napokon még a jordániai polgárháború megfékezésén, a Husszein jordán király csapatai és Arafat palesztin gerillái közti fegyverszünet megteremtésén fáradozott – eredményesen – az arab államfők kairói csúcskonferenciáján 1970. szeptember 28-án szívinfarktusban meghalt. Az egyiptomiak nemzeti hősként búcsúztatták és gyászolták Nasszert.

  Forrás: Múlt-Kor

 • 15 éve Az izraeli csapatoknak el hagyniuk a Jordán folyó nyugati partját

  Az izraeli miniszterelnök Netanyahu és a PFSZ vezetője Jasser Arafat által aláírt egyezmény értelmében az izraeli csapatok kivonulnak a Jordán folyó nyugati partján elhelyezkedő településekről.

  Forrás: Múlt-Kor

 • 98 éve Megszületett Etty Hillesum holland jogász és írónő.

  1941 és 1943 között írt naplója “A megzavart élet” címmel halála után közel negyven évvel jelent meg az 1980-as évek elején Amszterdamban.
  Művelt középosztálybeli zsidó családból származott, végtelenül érzékeny, széleskörűen tájékozott ember volt, aki jogi diplomája ellenére talán leginkább az irodalomhoz vonzódott, orosz származású édesanyja hatására oroszból fordított. Naplója, amelyet 27 évesen kezdett írni, önálló, becses műalkotás, megrendítő erejű olvasmány. Merőben más műfajt képvisel, mint Anna Frank naplója. A külső események (az üldöztetés okozta egyre súlyosabb megpróbáltatásokat, titkolatlan szerelmét a titokzatos S. iránt) csupán keretet nyújtanak ahhoz, hogy lelkének belső viharairól, élményeiről beszámoljon. Ennek az önállóan felépített, sajátos világnak különössége az a gyöngédség, mindent, mindenkit átölelő szeretet, amely írásaiból kicseng. A naplónak ez a sajátosan szívhez szóló, közvetlen hangja akkor sem komorul el, amikor már közeledik – és ezt Etty is tudja – a vég. A Hillesum családot sorstársaikkal együtt gyűjtőtáborba hurcolták, ahonnan 1943 szeptemberében családjával együtt hirtelen vonatra rakták. A Nemzetközi Vöröskereszttől 1943 novemberében kapott tájékoztatás szerint Auschwitzban kivétel nélkül elpusztították az egész családot. Naplóját tizennégy nyelven is kiadták, és olyan ismertté vált, mint egykor Anna Frank naplója.
  Forrás: Ezen a napon

 • Kucok – játssz velünk mesét

  Időpont: 2012-01-15 10:00
  Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház
  A Tünet Együttes meseszínháza óvodásoknak.
  Milyen is egy kucok? Barátságos rejtekhely, ahova behúzódva a fantázia határtalan kalandokra indulhat, zug, amely megannyi titkot tartogat. Kucokfalva lakói, vagyis a kiváló jazzmuzsikusokkal kiegészült Tünet Együttes, a gyerekek segítségét kéri az elveszett királylány felkutatásában és az éjszaka lidérceinek elűzésében. Az úton a kis kalandorok találkozhatnak az egyszemű óriással, a rozsdás robottal vagy a lila hangyásszal. A játék, a tánc és a zene részesei lesznek, miközben ők maguk is mesehőssé válnak. A kucoki időben mérve reggeltől másnap reggelig tartó mágikus úton a kicsik saját hangja, teste és mozdulatai lesznek a történet, a zene vagy akár a szereplők mozgatói. Eközben ők maguk is szabadon játszhatnak, mozoghatnak, ismerkedhetnek képességeik határtalanságával.
  A Kucok egy színházi előadás és egy kreatív mozgásos-zenés foglalkozás keveréke, 3-7 éves kor között ajánlott.
  Az előadások 10:00-kor és 11:00-kor kezdődnek.
  További előadások: november 13., december 18.
  Rendező: Szabó Réka
  Szereplők: Furulyás Dóra, Gőz István, Réti Anna, Szabó Réka, Szász Dániel
  Zenészek: Ágoston Béla, Rubik Ernő Zoltán
  Tovább…

 • Családi Vasárnap: Zsidó Mesedélután

  Időpont: 2012-01-15 16:00
  Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház
  A Zsidó Mesedélután következő eseménye, benne sok-sok mese, mesejáték, bábelőadás, kézműves foglalkozás, kakaó és kalács.
  Ismét vendégünk a Habakuk Bábszínház, a József és testvérei című bábjátékkal, és az Átváltozások Színházda előadásában láthatjuk A rozsdás tányér című zsidó mesét. Tovább…