Naptár 2012-01-10

 • 15th of Tevet, 5772

 • 66 éve Háborús főbűnösként kivégezték az 55 éves Bárdossy László volt miniszterelnököt.

  A budapesti Markó utcai fegyház udvarán történt a kivégzés.
  Jogi tanulmányait a budapesti, a berlini és a párizsi egyetemen végezte, 1912-ben szerzett jogi doktori oklevelet a budapesti tudományegyetemen. Pályafutását segédfogalmazóként kezdte 1913-ban a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumban, Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye tanfelügyelőjeként is dolgozott egy ideig. 1918-tól miniszteri segédtitkár, 1921-től miniszteri titkár volt. 1922-ben a Külügyminisztérium sajtóosztályára került, amelynek 1924-ben kinevezett vezetője lett. 1926-ban miniszteri tanácsossá, 1930-ban követségi tanácsossá nevezték ki, első beosztott tisztviselője lett a londoni magyar követségnek. 1934. októberétől bukaresti magyar követként és meghatalmazott miniszterként vezette a követséget, 1941.02.04-én a külügyminiszteri székbe került, majd gróf Teleki Pál öngyilkosságát követően, 1941.04.04-én Horthy Miklós kormányzó miniszterelnökké nevezte ki, valamint a külügyminiszteri tárcát is megtartotta. Amikor Jugoszlávia már ténylegesen szétesett, hozzájárulását adta a Délvidék megszállásához. Elhallgatva Molotov szovjet külügyi népbiztos baráti hangú üzenetét, 06.26-án bejelentette a parlamentben a hadiállapotot Magyarország és a Szovjetunió között. A régi határok visszaszerzése érdekében hitt a németek győzelmében. A tengelyhatalmak nyomására decemberben bejelentette, hogy Magyarország és Nagy-Britannia, valamint az Amerikai Egyesült Államok között is beállt a hadiállapot, majd 1942. januárjában német követelésre a keleti frontra küldte a 2. magyar hadsereget. Belpolitikájára nagy hatással volt Gömbös Gyula jobboldali radikális ideológiája. Beterjesztette a III. zsidótörvényt, amely megtiltotta a házasságot a zsidók és nem zsidók között, “fajgyalázás”-nak minősítette a közöttük fennálló nemi kapcsolatot, ezért büntette, és bevezette a házasság előtti kötelező orvosi vizsgálatot. A háborúba való belépés és a radikális zsidótörvény miatt szembekerült a konzervatív-nyugatbarát körökkel, akik menesztését követelték Horthytól. 1942. márciusában távozott a kormányfői tisztségből, majd a németbarát szélsőjobboldal egyik vezéralakja, 1943-ban az Egyesült Keresztény Nemzeti Liga elnöke lett. 1944. májusában szülővárosa, Szombathely országgyűlési képviselőjévé választották, októberben a szélsőjobboldali Törvényhozók Nemzeti Szövetségének megalakításában vett részt. 1945 elején Bajorországban telepedett le, áprilisban beutazási vízumot kapott Svájcba. Egy vidéki gyűjtőtáborba került, ahol diplomata útlevelével szabad mozgást követelt magának és családjának, így az igazságügyi és rendőrségi miniszterhez került az ügye. Május 4-én visszatoloncolták Németországba, az amerikaiak letartóztatták, és október 3-án másokkal együtt Budapestre szállították. Október 29-én Népbíróság elé állították háborús bűnök miatt, ahol szellemi fölényességgel, bátran védekezett. November 3-án háborús főbűnösként kötél általi halálra ítélték, de a kivégzés előtti napon “kegyelemből” golyó általi halálbüntetésre változtatták az ítéletet.
  Forrás: Ezen a napon

 • CIRÓGATÓ – Ölbéli kalandozás a képzelet szárnyán

  Időpont: 2012-01-10 09:00
  Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház
  csoportok: 9:00, 10:00, 11:00
  Álomkönyvem kinyitom, óvatosan lapozom. Felhőn járok, vízre szállok, tűzbe nézek, földet érek, körülöttem erdők, rétek… Lessük meg együtt macit, sünit, nyuszit és a többi kedves hősünket, kövessük őket hétről-hétre az álomösvényen ismerős és ismeretlen titkokat kutatva! A Cirógatóban anyával és apával együtt, játszva fedezzük fel a világot. A foglalkozás egy mese keretén belül, mindig az adott hónap ünnepköreire, és népszokásaira épít, beleszőve az ölbéli játékokat, ismert és ismeretlen dalokat, mondókákat.
  A foglalkozás időtartalma kb. 30 perc. A foglalkozásra a legkisebbeket (0-3 év) és szüleiket várjuk, egy közös játékra.
  Álommester: Bor Judit, a játéktér megálmodója: Fekete Dóra

 • Van-e modern zsidó irodalom?

  Időpont: 2012-01-10 18:00
  Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház
  Szeminárium-sorozat a Szombat folyóirat
  szervezésében, Szántó T. Gábor író,
  a Szombat főszerkesztője vezetésével,
  a MaZsiKE és a Bálint Ház közreműködésével.
  „Minden költő zsidó”
  (Marina Cvetajeva)
  Műelemzések, vendégelőadók, kerekasztal-beszélgetések.
  Őszi olvasmányaink szerzői: Saul Bellow, J. L. Perec, Joseph Roth, Zsolt Béla. Tovább…

 • Wim Wenders: Alice a városokban (Alice in den Städten)

  Időpont: 2012-01-10 18:00
  Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház
  A kilencéves Alice-t anyja otthagyja a New York-i repülőtéren, miután egy német újságíró, Philip Winter gondjaira bízza. Amikor két nap elteltével sem jelentkezik a gyermekéért, Philip és Alice visszatérnek Európába, hogy megkeressék a kislány nagyanyját. Kettejük kalandokkal teli utazásának lehetünk tanúi Wim Wenders korai remekében. Vándorlásaik, mint valami különös sorsközösség, szívszorító, visszafogott képsorokban bontakoznak ki, noha Wenders ezúttal is távolságtartó együttérzéssel kerül mindenféle szentimentalizmust. Mélyebb értelemben a filmbeli otthonkeresés motívuma a Wenders-i önazonosság keresésével és a hazatérés vágyával kapcsolódik össze.
  német filmdráma, 107 perc, 1974 Tovább…

 • Kol Israel

  Időpont: 2012-01-10 20:45
  Magyar nyelvű adás